Hjem Pleje og pasning

Pleje og pasning

Gør den tam

Kaninen kan som kæledyr blive næsten lige så tam som en hund, men dette kræver daglig kontakt og lidt tålmodighed. Væn den til dine hænders berøring og til at blive taget op. Og til at få skiftet strøelse. Undgå hurtige bevægelser.

Kaninen vil ikke udvise den store tillid, hvis man kun ofrer få minutter på den om dagen, når nyhedens interesse er ovre.

Fodring

De fleste fodrer kun en gang dagligt. Hunner med unger har ofte brug for at få fyldt vand op 2 gange dagligt. Mange bruger også at give piller Græsningsbure kan bruges i sommermånederne. De bygges med et lærum og ellers med trådvæv, også i bunden. Det er altid en god ide at besøge andre stalde for at få gode ideer.

Foder

Det er yderst vigtigt for kaninens trivsel, at den får den rigtige kost. Det, du tilbyder din kanin, skal være af en god kvalitet, samme kvalitet som den mad du selv spiser - med de rigtige vitaminer og altid friskt.

Kaninens kost må ikke ændres pludseligt - men skal ske gradvis enten det er sommer eller vinter. Ellers er der risiko for diarré.

Husk ALTID – sommer som vinter – frisk vand hver dag, rigelig halm og gerne hø. Kaninen har brug for godt halm for at få dækket sit behov for træstof, - godt hø er altid et superfoder. Pas på muggent halm, hø og piller, det er gift for kaninen.

I vintersæsonen kan foderet bestå af rodfrugter, grøntsager, frugt og tørfoder (kaninpiller, halm og hø). Om sommeren kan foderet bestå af diverse grønt, grøntsager, frugt og tørfoder.

Kaninpiller

Der er udviklet foderblandinger, der er velegnet til kaniner. Foderet indeholder alle de vitaminer, en kanin har brug for. Foderet kan købes hos foderstoffer, detailhandlere og specialbutikker med dyrefoder. Foderblandingerne er et fuldfoder og kan anvendes uden anden kost.
Gnaverblandinger med lækkerier som majs, solsikker og johannesbrød frarådes, det er for fed en blanding og giver ofte fedtet og blød afføring. Mængden af piller bør afpasses, så kaninen har ædt op et par timer efter fodring, ellers får den for meget.
Spørg avleren om den normale daglige pillemængde for racen. Som tommelfingerregel kan nævnes at 45 gram piller pr. dag er en almindelig mængde til en voksen Dværg Vædder, 200 gram til en voksen Belgisk Kæmpe.
Nogen bruger at blande lidt hel eller valset byg eller havre i pillerne.

Grov- og grøntfoder

Kaninen kan leve af kaninpiller, men kaninen er fra naturens hånd ikke skabt til kun at æde et kompakt ensidigt pillefoder. Pillerne sørger for, at kaninen får de vitaminer, den har brug for, men derudover trives den med en alsidig kost, - det er langt det sundeste for fordøjelsen og for kaninens velbefindende.

På udyrkede områder

Her kan du indsamle en mængde velegnede foderplanter såsom:
Blade og blomster af mælkebøtte, vejbred, røllike, kulsukker, bynke, gåsefod, lucerne, kløver , tidsler, brændenælder, skvalderkål samt græsser af mange forskellige arter. Saml kun planter du kender, lån eventuelt en bog med billeder af de forskellige planter på biblioteket eller find dem på nettet, før du begiver dig ud i naturen.

I køkkenhaven

I køkkenhaven findes mange ting, som kan bruges som foder til kaninen. Gulerødder, gulerodstop, rødbedetop, grønærtebælge og selve ærteplanten, bladbeder, solsikkeblade og -stængler, rosenkål, blomkål og broccoli. Jordskokker både blade og stængler, julesalat, kålrabi (kålroer) er også populære afgrøder til både mennesker og kaniner. Derudover er der mange, der dyrker specielle afgrøder til kaninen som f.eks. ru kulsukker og fodermarvkål. Salat, kinakål, hvidkål, spidskål etc. er ikke meget andet end vand, og giver meget let diarre, så pas på kun i meget små mængder, selvom kaninen i hvert fald er helt vild med alm. salatblade. Grønkål er supersundt, men meget stærkt, så pas på, kun i små mængder. 
Særligt sundt for kaninen er krydderurter såsom: Persille, salvie, kommen, hjulkrone, bjergmynte, dild, løvstikke og mange andre. Pærer og specielt æbler spises med stor fornøjelse af kaninen, ligeledes grene fra frugtbuske og frugttræer. Ved frugttræer bør ikke fodres med

grene fra træer med stenfrugt (blommer, kirsebær etc.), da disse indeholder blåsyre. Blade og grene fra birk, ask, fyr, elm, poppel, gran, gyvel og sargensæble er også godt foder og tidsfordriv.

HUSK altid - pluk ikke grønt lige op ad trafikerede veje og vær sikker på, at det ikke er sprøjtet med gift. Sørg for ikke at give mere af grøntfoder m.m. end der er ædt op, inden der fodres igen, ellers skal det smides ud.

Giftige planter

Visse planter er giftige for kaninen. Hundepersille, tidløs, skarntyde, galnebær, sort natskygge, vår brandbæger, guldregn og taksvækster. Fra køkkenhaven bør du undgå kartoffelspirer og rå bønner. Generelt må frarådes at fodre med buske og blomster fra haven. Du må ikke stole på, at din kanin selv undgår disse giftplanter - så undlad at fodre med dem.

Drikkevand

Det er meget vigtigt, at kaninen altid har adgang til frisk drikkevand. Der er ikke saft nok i planter og grøntfoder til at dække kaninens behov for væske. Hun med unger drikker specielt masser af vand. Vandskåle skal ofte tømmes, skylles/vaskes og fyldes med frisk vand.

 

Kaninburet

Når man har anskaffet en kanin, skal den også have et sted at bo.

Nogen foretrækker at have den indendøre, andre at lade den bo udenfor. Her skal man så blot vide, at en kanin ikke må have det for varmt og ikke kan tåle træk. Kulde kan den bedre tåle end for meget varme eller bagende sol.

Kaninens bur renholdes efter behov. En stor kanin skal skiftes oftere end en lille og kanin der står inde, renses oftere end en der står ude, da kaninen godt må have et isolerende lag i bunden, især om vinteren.

God plads

Der findes ingen mindstemål for kaninbure, men som ethvert andet dyr har kaninen ikke godt af, at have det for trængt. Derfor bør du nok følge disse retningslinier, som mindstemål: 1 lille kanin, ca. 1,5 kg bør have 1/2 kvadratmeter, 1 mellemstor kanin, ca. 3,5 kg, bør have mindst 3/4 kvadratmeter og en stor kanin, over 4 kg, bør mindst have 1 kvadratmeter.

Almindelige årsager til sygdomme

 • Moderdyret passer ungerne dårligt
 • Dårlige/syge forældredyr
 • Dårligt opdrættede ungdyr
 • Indkøb af kaniner af ukendt afstamning
 • Dårlig pasning
 • For tidlig afvænning
 • For mange kaniner i buret
 • Sygdomstegn opdaget for sent
 • Manglende isolering af syge dyr
 • For små bure og redekasser
 • Manglende ventilation (træk, fugtighed, for meget varme)
 • Dårlig beskyttelse mod vind og vejr
 • For sjælden rengøring af bure
 • Beskidte redekasser
 • Muggen, rådden eller gæret foder
 • Overfodring (fedme)
 • Underfodring (magre, sult)
 • Fodring med giftige planter
 • Uregelmæssig fodring
 • Beskidte fodertrug og drikkekar/-flasker
 • Stress

Tegn på sygdom

 • Nedstemthed
 • Nedsat eller ingen appetit
 • Hængende hoved
 • Mathed/sløvhed
 • "Trætte øjne"
 • Forhøjet åndedrætsfrekvens
 • Tænderskæring

Andre tips

Kløer

Kaniner i bur får ikke slebet deres klør, lige så effektivt som vilde kaniner, der graver huler i jorden. De skal derfor klippes ind imellem. Til dette kan du f.eks bruge en neglesaks til hunde.

Ører

Kaninernes øre skal sommetider renses for ørevoks. Det ses gule/brune pletter. Brug en fugtig klud og tør det forsigtigt af.

Tænder

Disse vokser konstant. Giv derfor kaninen noget at tygge på, for at få dem slebet: hø og grene. Hvis de vokser skævt eller bliver for lange, kan kaninen ikke spise. Søg derfor dyrlæge.

Fysiologiske data for kaniner

Kropstemperatur: 38,5 - 39,5 C

Ændedrætsfrekvens: 60 - 80 slag/min.

Drægtighedslængde: 28 - 34 dage (alm. 30 - 31)

Kuldantal: 1 - 7 (norm. 4 - 9)

Kuldstørrelse: 1 - 15 (norm. 4 - 9)

Dieperiode: ca. 7 uger

Generationsinterval: 5 - 6 måneder