Hjem

Myxomatose PDF Udskriv Email
Skrevet af Administrator   
Torsdag, 10. september 2015 05:30

Igen i år er der konstateret enkeltstående tilfælde af kaninsygdommen myxomatose. I skrivende stund er der rapporteret om 4 tilfælde i Østdanmark senest den 9. september.

På baggrund af samme situation sidste år, hvor der var myxomatose tilfælde 3. dage før Sjællandsudstillingen, havde jeg en drøftelse med Fødevarestyrelsens ansvarlige vedr. kaninsygdomme. Det var den dyrlæge der var med i Fødevarestyrelsens team i 2007. På mit spørgsmål, sagde dyrlægen klart, at vi ikke skulle aflyse udstillingen, og tilføjede, at vi måtte vænne os til oftere at have tilfælde af myxomatose i sær i den østlige del af Danmark. Fødevarestyrelsen agerer kun , når sygdommen  skønnes at have epidemisk karakter. Myxomatose vil altid dukke op, og er ej heller længere anmeldelsespligtig.

Jeg kan tilføje at, der i Sydsverige er mange tilfælde hvert år af myxomatose, især i vildtkaniner, og de aflyser sjældent, hverken stævner eller udstillinger. De er vant til sygdommen ifølge en svensk dommer. Alternativet, og det ville også gælde for Østdanmark, er, at man permanent måtte aflyse kaninarrangementer.

Får man et tilfælde af myxomatose skal en dyrlæge konsulteres, og man skal følge dennes anvisninger. Dyr fra en ramt besætning må selvsagt ikke have nærkontakt med andre kaniner og skal isoleres/aflives. I kan læse meget mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside om smitteveje m.m..

For indeværende er det den enkelte lokalforening og/eller arrangør, der selv afgør om man vil aflyse stævner, udstillinger m.m. Det er også disse der fastlægger grundlaget for en aflysning.

Hovedbestyrelsen planlægger i denne måned at nedsætte et Veterinært og Dyreetisk Udvalg. Dette udvalg skal udarbejde handlingsplaner og rådgive Danmarks Kaninavlerforening på det veterinære og dyreetiske område. - Får en sygdom epidemisk karakter, f.eks. myxomatose, vil dette udvalg i samarbejde med Fødevarestyrelsen igangsætte de fornødne foranstaltninger og afstikke eventuelle regelsæt i samarbejde med Hovedbestyrelsen.

Carsten Philipsen

Landsformand


Senest opdateret: Torsdag, 10. september 2015 05:39